Etätyön resepti

Eezy Personnel


Aihe:

Etätyö. Jokaisella meistä on jonkinlainen mielipide siitä. Jotkut peukuttavat, jotkut epäilevät. Joitain kannustetaan, joitain rajoitetaan. Joillekin etäpäivä on harvinaista herkkua, toisille se on viikonpäivistä se tehokkain. Etäpisteistä jaetaan someen kuvia ja etäpäivän karvaiset kaverit kiittävät, ettei tänään sittenkään tarvinnut jäädä yksin kotiin.

Etäpäivä on työpäivä siinä missä muutkin. Paitsi eihän se ole. En minä ainakaan collegehousuissa lähde toimistolle, mutta etäpäivät vietän niissä lähes poikkeuksetta. Ilmeisesti tuolla lauseella viitataan työpäivän sisältöön ja siihen, kuinka se olisi samanlaista niin etänä kuin toimistollakin. Paitsi eihän sekään ole. Etäpäivänä välistä jää pitkät lounaat kollegan kanssa ja viikonloppusuunnitelmista turiseminen, joka luonnollisesti lisää etäilijän työhön käyttämää aikaa. Toki etäilyssä vähemmälle jää yksi työhyvinvointiin voimakkaasti vaikuttava tekijä, työn sosiaalinen aspekti. Joo joo, onhan meillä skypet ja slackit ja snapit ja gramit, mutta silti milleniaalikin haluaa joskus nähdä työkavereitaan.

Olen tällä viikolla etäillyt nyt useamman päivän ja ilmeisesti näissä collegehousuissa on jotain taikaa, sillä flow-tila on lähes taattu oman keittiönpöydän ääressä. Tuoreena ex-opiskelijana tämä keittiönpöytä on aika tuttu työpiste. ”Muutama” sata sivua esseitä, oppimispäiväkirjoja ja powerpointteja on tässä väännetty. Mahtuupa mukaan yksi kandi- ja gradututkielmakin.

Onnistuneeseen etäpäivään tarvitset runsaan satsin itsesi johtamistaitoa, toisen samanmoisen organisointikykyä ja reilun ripauksen itsenäistä työskentelyotetta   – sanoisin, että aika keskeisiä vaatimuksia modernissa työelämässä. Onneksi nämä taidot ovat monille kehittyneet jo opintojen myötä, joiden aikataulutus töiden oheen oli mm. itselleni arkipäivää viimeiset viisi vuotta.

Onneksi meillä etätyö sallitaan ja siihen kannustetaan. Mutta, kuten mikä tahansa muukin resepti, myös etätyöpäivä menettää herkullisuutensa, jos se on aivan jokapäiväistä. Vaihtelu virkistää, joten kultainen keskitie lienee paras käytäntö myös tässä asiassa. Välillä toimistolla, välillä kotona, välillä vaikka Balilla. Ainakin minulle, työpäivä on työpäivä – kotona tai officella.

Keskustele