Yhdistymistä, vahvistumista, pohtimista – ja oman koiranruoan syömistä!

Eezy Personnel


Aihe:

 

Romana Management ja Personnel fuusioituvat 30.9. 2018

 

Mikäs juju tässä on?

Aika selkeä oikeastaan: Personnelin asiakkaille voidaan tarjota Romanan organisaation kehittämisen osaamista ja palveluita yli 20 vuoden kokemuksella ja akateemisen yhteistyön vahvuuksilla. Romanan asiakkaat hyötyvät Personnelin vahvasta rekrytointi- ja soveltuvuusarviokyvykkyydestä ja valtakunnallisesta toimipisteverkostosta. Yhdessä olemme vahvempi kumppani asiakkaillemme – ei tarvitse paljoa perustella.

 

Miten tähän on sitten tultu?

Romanan Seppo lähti 1990-luvun puolenvälin jälkeen kehittämään konsulttitoimistoa, joka olisi erilainen: tinkimätön osaamisessa, vahvasti akateemiseen maailmaan verkottunut ja ”tolkku”-ihmisten toteuttama. Sepon ”kotikasvatus” oli vahva. Periaatteet ja viitekehykset säilyvät, kehittyvät ja uudistuvat vaikka seinät ja logot muuttuvat – kiitos siitä.

Personnel oli soveltuvuusarvioiden tunnustettu tekijä jo kun moni meistä oli vielä lukion penkillä. Onko taival opettanut? Kyllä vaan – nyt lähes 5000 arviota vuodessa kertovat asiakkaiden luottamuksesta ja arvostetusta osaamisesta.

Vahva tausta on myös emo-konsernin VMP:llä – vastikään 70 vuotta täyttäneen Savolaisen Manun ja Riitan elämäntyö, jossa tahto, taito ja sydän paikallaan ovat tuottaneet tulosta ja työtä yli 220 000:lle suomalaiselle.

Kovin järkeenkäypää kaikki tyyni – mitäs tässä nyt ihmetellään enää? Yhteen vaan!

Muutos ei silti ole mutkatonta koskaan – kokeneillekaan konsulteille ja assistenteille. Siinä saa toteuttaa vahvasti amerikkalaista sanontaa ”Eat your own dog-food”, syö omaa koiranruokaasi. Älä siis ainoastaan konsultoi muita muutoksissa, koe se myös itse – yritä tehdä kuten opetat!

Professorineuvostomme uusi jäsen, yrityskaupan integraatiota väitöskirjassaan tutkinut Satu Teerikangas pelkistää muutoskyvykkyyden kolmeen keskeiseen teemaan:

  • Toiminnan johtamiseen muutoksessa
  • Ihmisten johtamiseen muutoksessa
  • Esimiehen taitoon selvitä muutoksen keskellä

 

Toimintaa pitää johtaa. Mitä se on?

Laajoja kokonaisuuksia: miten yhdistämme vahvuutemme ja kasvamme jatkossa, miten teemme suorahakua jatkossa? Kehitysvastaavien rooli tarpeen? Kyllä vaan, perustetaan ne. Arjen tärkeitä asioita: Millä järjestelmillä toimimme, ovatko sähköpostit ja kalenterit yhdistetty, lähtevätkö laskut ja toimiiko verkko? Kaikki tärkeitä asioita. Muistammeko kaiken ja tiedämmekö edes mitä voi unohtaa? Ihmisten vahvuuksia pitää hyödyntää, vastuuta pitää jakaa.  ”Tehdään vaan, kyllä ne langanpäät menevät sitten aikanaan yhteen”, totesi Nokian Pekka Ala-Pietilä aikanaan viisaasti. Asiakastyö on aina silti ykkösprioriteetti. Sisäiset kuviot vasta asiakastyön jälkeen.

 

Ihmisten johtaminen muutoksessa. Onko se edes kovin erilaista?

Osallistaminen vahvistaa toimijuuden tunnetta – eikö se ole aina tärkeätä?  Huolia on arjessakin. Tällehän on hyvät perusteet, mennään eikä mietitä! Silti ns. psykologinen sopimus menee muutoksessa aina uusiksi, vaikka miten perustelisimme, ymmärtäisimme ja innostuisimme. ”Tulin eri taloon töihin, mitä on jatkossa, mihin sitoudun?” Vaikka esittelisit mitkä faktat vaikuttavien powerpointien kautta, psykologinen sopimus raukeaa, ja vasta ajan myötä se solmitaan taas. Koskee myös esimiestä. ”Mee valittaan, että sulla on nälkä, niin sulle annetaan sellaiset rätingit, jossa todistetaan ettei sulla voi olla nälkä…”, totesi Tuntemattoman Alikersantti Lahtinen sarkastisesti aikanaan. Tunnustetaan psykologisen sopimuksen purkautuminen, ei verhouduta konsulttiliturgian taakse. Kohdataan tunteet ja toisemme. Annetaan uudelle sopimukselle aikaa. Ei se niin siloteltua ole, mutta ehkä silti se oikea tie? Saako nauraa, vaikka ahdistaa? Sodan viisi vuotta käynyt isoisäni kertoi toistamiseen tarinaa sumuiselta metsäaukealta, jossa luodit yllättivät. ”Ilman huumoria ei olisi selvitty”, toisti tuo vakava, rohkea, tulinen ja suurisydäminen mies. Saa hymyillä.

 

Esimiehen taito selvitä muutoksen keskellä?

Kykyä olla ”puun ja kuoren välissä” ja silti hengittää? Taitoa, kokemusta ja empatiaa – ei ainakaan arroganssia? Kykyä pitää huolta itsestään? Kenraali Gustav Hägglund lausui Suomen Kuvalehdessä 80-luvulla osuvasti: ”Esimiehen tärkein tehtävä on pitää itsensä sellaisessa psyykkisessä ja fyysisessä kunnossa, että pystyy tekemään järkeviä päätöksiä! Loppuun palaminen on vastuutonta. Tiukassa paikassa pitää löytyä muuta kuin pihinää!”. Mitäs tuo kaikki on arjessa? Ei töitä vuorotta. Pohditaan pojan kanssa lentopallon torjunnan toimivuutta ja pitääkö kännykkään vaihtaa akku? Vaihdetaan! Voiko keski-ikäisen miehenkin akun vaihtaa? Viestintä-slidet pitäisi tehdä, parempi ehkä kuitenkin mennä taas uimaan Samppalinnan hienoon maauimalaan. Illan hämärtyessä valot syttyvät, vesi on lämmin, ilma viileän raikas. Altaasta noustessa raikastuvat myös ajatukset.

Hyvä tästä tulee. Vahvempi toki. Arvoa asiakkaille. Oppimista meille. 30.9. 2018 jotain jää silti varmasti muutoksen rattaiden väliin – ei olla ihanteellisia tai naiiveja. Silti kokonaisuus paranee.

30.9. 2018 yhdistytään – Personnel ja Romana – matka on silti vasta alussa. Uusia työkavereita – mitähän ne meistä miettii – pohtii suomalainen väkisinkin. Kulttuuri muuttuu hitaasti, pienin arjen askelin. Nähdään ”kulttuurivalmistujaisissa” 30.9. 2021 – tervetuloa! Sitten ei varmaan mikään enää muutu…

Uimaan ulkoilmaan ei kohta enää pääse, marraskuussa vasta hiihtämään. Siinä välissä syksy pimenee ja ”syödään omaa koiranruokaa”. Ei se aina maistu, mutta lopulta lienee hyvästä? Kyllä vaan.

Niin, ja kiitos kaikille integraatiotyöhön osallistuneille, eli meille kaikille!

 

Yst. terv. Ville

Personnel Turku – konttoripäällikkö, joskus sitten vuoden lopussa Helsinginkin vastaava konttoripäällikkö.

 

Keskustele